Olika typer av skivspelare
Tekniken bakom skivspelaren har inte förändrats mycket sedan år 1877. Det var då Thomas Alva Edison visade upp sin fonograf för första gången. Fonografen var en maskin som användes för att spela in och återge ljud. Dessa ljud lagrades som spår, inristade på en cylinder. Dagens skivspelare har också skivor med ljud som är representerat av markeringar. När en nål förs över markeringarna registrerar de materialets variationer till vibrationer, som sedan förvandlas till elektriska signaler. Dessa förstärks sedan i en förstärkare och blir till ljud som kommer ut ur högtalaren.
Modeller av skivspelare
En klassisk modell av skivspelare är Thorens TD124 från Schweiz. Den kom ut på marknaden 1957. Den var stor och kostade en hel del. Drivmekanismen bestod av ett rem och mellanhjul, och gjorde det möjligt att snabbt sätta igång skivorna endast på en tiondels sekund. Thorens gick i konkurs för ett tag sedan men bygger nu åter moderna vinylspelare.
En annan klassisk modell är Lencos L75, mellanhjulsdriven och med en del ”rumble”, alltså störande motorvibrationer som kan ledas vidare in i pickupen. Trots detta har den ett bra ljud.
För den som arbetat som discjockey är skivspelaren Technics 1200 ett välkänt märke. Spelaren är stabil och har en stark motor, vilket gör att den snabbt kommer upp i en bra hastighet efter att discjockeyn hållit fast den. Eftersom den också är direktdriven håller den en jämn hastighet vilket är viktigt i yrket. Technics 1200 är silverfärgad. För den som föredrar en svart modell finns Technics 1210.
Konstruktion och ljud
För att ljudet från skivspelaren ska bli bra är konstruktionen avgörande. Som redan nämnts är pickupen känslig och kan ta upp vibrationer, olika störningar och eventuell interferens. Priset speglar därför vilken ljudkvalitet skivspelaren ger upphov till. Det är den mekaniska kvaliteten som avgörs av priset, exempelvis motorn, chassit, skivtallrik och pickup. Även dämpningen, hur precis den är rent mekaniskt och dess elektriska kvalitet inverkar på ljudet.